Travel Blog

sep 03

Kaapstad: aan de voet van de Tafelberg

Gepost in Inspiratie buiten Europa, Reportages | geplaatst door Philip Briggs

Kaapstad is de meest verleidelijke stad van Afrika. Velen menen zelfs dat de stad kan wedijveren met parels als Rio de Janeiro of Venetië, in de strijd om de titel ‘mooiste stad ter wereld’.

De ligging is simpelweg magnifiek. De stadskern van Kaapstad ligt op de zuidelijke voet van de Tafelberg, uitkijkend over het golvende water van de Tafelbaai. De platte top van de Tafelberg wordt ondersteund door steile, zandstenen kliffen en torent een kilometer uit boven de Zuid-Afrikaanse stranden.

View of Cape Town and Table Mountain at dusk, South Africa
Kaapstad by night

 
Doordrongen met een rijke geschiedenis verdiende de metropool de bijnaam ‘Moederstad van Zuid-Afrika’. Kaapstad werd als bevoorradingspost gesticht in 1652 door de Nederlandse zeevaarder Jan van Riebeeck, die eveneens de schaduwrijke Company’s Garden, of Kompanjiestuin, liet aanleggen. Vandaag de dag zijn Van Riebeeck’s tuinen nog steeds een populaire plek, waar zowel kantoorpersoneel als reizigers komen lunchen en ontspannen. Elders in de stad bepalen schitterende 17e eeuwse architectonische hoogstandjes het straatbeeld, variërend van het stervormige Kasteel van de Goede Hoop tot slavenhuis Iziko, welke tegenwoordig beide dienst doen als museum.

South Africa-1003-0448
Een kanon dat ooit Kasteel van de Goede Hoop verdedigde

 
Kaapstad dankt haar charme deels aan de mix van klassieke statigheid, met de levendige vibe van een moderne metropool. Trendy wijken, zoals Gardens en De Waterkant (de meest ‘roze’ wijk in de als gay-vriendelijk bekendstaande stad), liggen zij aan zij met de traditionele ‘Cape Malay’-hoek Bo-Kaap, de relaxte backpackers-uitvalsbasis Long Street, het glinsterende winkelwalhalla van Victoria & Alfred Waterfront en buitenwijken als het door hoogbouw gedomineerde Greenpoint en studentenwijk Observatory.

Students at UCT, Univercity of Cape Town, South Africa
Studenten voor de UCT, University of Cape Town

 
Op diverse plekken in de stad word je herinnerd aan Zuid-Afrika’s gevoelige verleden. In het District Sixmuseum wordt uiteengezet hoe alle niet-blanken in de jaren ’60 op ruwe wijze uit de gelijknamige wijk werden verdreven. Op Robbeneiland werden prominente ANC-leiders, waaronder Nelson Mandela, Govan Mbeki en Walter Sisulu, weggestopt door het apartheidsregime.

Buiten een onderdompeling in de geschiedenis van de stad, wat eigenlijk een verplichting is bij een bezoek aan Kaapstad, mag ook een rit per kabelbaan naar de top van de Tafelberg niet ontbreken. Vanaf daar heb je, vooral bij helder weer, een adembenemend uitzicht van City Bowl tot de Tafelbaai. Ook ontspringen hier enkele duidelijk bewegwijzerde wandelpaden, die je de mogelijkheid bieden om onder meer bavianen, klipdassen of biddende roofvogels te ontmoeten.

De zuidpunt van het Kaapschiereiland is ook een ideale plek voor natuurliefhebbers. Volg een door wind ingesleten pad naar de vuurtoren van Kaap de Goede Hoop, waar de Indische en Atlantisch oceaan elkaar op spectaculaire wijze ontmoeten. En kronkelige kustweg leidt naar het noordelijker gelegen Simonstown en het legendarische Boulders Beach, dat geregeerd wordt door een kolonie kibbelende Afrikaanse pinguïns. Ook is dit een prima uitkijkpunt om walvissen, dolfijnen, zeehonden of haaien te spotten tussen de ruwe golven.

South Africa-1003-0107
Pinguïns waggelen vrolijk over Boulders Beach

 
Kaapstad staat bekend om haar geweldige culinaire mogelijkheden, welke variëren van Ethiopische injera-pannenkoeken tot Mozambikaanse kip peri-peri, en van gekrulde boerewors (Zuid-Afrikaanse braadworst) tot verse zeeproducten of het unieke Cape Malay-gerecht bobotie. Het epicentrum van de Zuid-Afrikaanse cuisine is het Kaapse Wynland, dat direct achter Kaapstad begint. Hier kun je je dagenlang vermaken met ruim 500 wijngaarden, waar je uiteraard de lokale wijncreaties (inclusief enkele geweldige varianten van Pinotage) kunt proeven, of in plattelandsstadjes als Stellenbosch of Franschhoek, die zo ongeveer de hoogste dichtheid van prijswinnende restaurants van Zuid-Afrika hebben.

Groot Constantia, Constantia Valley, Cape Town, South AfricaWijngaarden bij Groot Constantia, in de Constantiavallei

 
Reisjournalist en reisgidsauteur Philip Briggs reist al sinds eind jaren-’80 door heel Afrika en schreef voor onder meer Bradt Travel Guides, Frommer’s, BBC Wildlife en Wanderlust. Philip is getrouwd met de veelgeprezen natuurfotografe Ariadne van Zandbergen en woont in Zuid Afrika.

Gepost in Inspiratie buiten Europa, Reportages | 31627 keer gelezen

Tags: , ,


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *