Travel Blog

jun 19

Interview met een Berlinofiel

Gepost in Tix.nl | geplaatst door Linda Folkers

Marjolein van der Kolk vertrok een aantal jaren geleden voor haar studie naar Berlijn. Ze werd verliefd op de stad en kwam alleen nog naar huis om snel haar studie af te maken en haar spullen te pakken.

Inmiddels woont Marjolein alweer ruim 4 jaar in Berlijn en is ze zelfs al behoorlijk verduitst. Ze is nog steeds dol op haar nieuwe thuisstad. Zelfs zo dol dat ze er een 239 pagina’s tellend boek over schreef: Mijn Berlijn.

De weg van grachtenstudie naar Berlijnboek is geen logische, en daarom stelden we Marjolein een paar vragen over hoe dit tot stand is gekomen. We kregen niet alleen heldere antwoorden, maar ook een paar exemplaren van haar boek om weg te geven – maar daarover later meer.

Op je website lezen we dat je tijdens je studie verliefd bent geworden op Berlijn. Maar dat zal vast niet je eerste reis zijn geweest – waarom werd je eerder niet, en op Berlijn juist wel verliefd?

Ik kwam naar Berlijn om te studeren en had eigenlijk weinig andere grote steden als vergelijkingsmateriaal. Toch heeft Berlijn me gegrepen vanaf het eerste moment zoals geen andere (Nederlandse) stad dat ooit heeft gedaan. De vrijheid die je ervaart in vele verschillende opzichten is echt een verademing en best uniek voor zo’n grote stad.

Ten eerste is de stad heel ruim opgezet, de wegen en wandelpaden zijn breed. Je pakt hier zo de metro naar een van de meren of parken binnen de stad en hebt daar gelijk een instant vakantiegevoel. Wist je bijvoorbeeld dat 32% van de stadsoppervlakte bestaat uit bos, water of parken? Berlijn biedt de ideale mix tussen stad en natuur.

Ten tweede laten Berlijners elkaar ook vrij, ongeacht je uiterlijke voorkomen. Hier telt vooral wat je doet, niet hoe je eruit ziet. Dat zorgt ervoor dat de sfeer zo relaxed is in Berlijn. Er zijn genoeg andere steden die ik leuk vind, maar dat gevoel van vrijheid en de veelzijdigheid van Berlijn zorgt ervoor dat ik me hier het meeste thuis voel.

Eerder gaf je al tips voor als je Berlijn voor de eerste keer bezoekt. Waarom is Berlijn ook tijdens een tiende bezoek nog steeds leuk?

Heel eerlijk? Berlijn wordt steeds leuker én interessanter naarmate je de stad beter leert kennen! Je kunt de verplichte nummertjes links laten liggen en echt op ontdekkingstocht uitgaan.

Berlijn is geen stad waar je alle schoonheid in het stadscentrum vindt, er is geen oud historisch centrum waar je alle bezienswaardigheden aantreft. Het is daarom ook geen stad die je even snel leert kennen. Om de schoonheid te zien en de geschiedenis beter te leren kennen is het absoluut de moeite waard om Berlijn vaker te bezoeken. Elk stadsdeel heeft zijn eigen sfeer en het is leuk om bij elk bezoek een andere wijk te ontdekken. Zelf heb ik een grote interesse voor de Berlijnse geschiedenis, de muur, de nazitijd. Herinneringen daarvan vind je overal in de stad terug en het is voor mij een ware ontdekkingstocht om alles te vinden en zo meer te leren over de geschiedenis. Bovendien verandert de stad zo snel dat er altijd wel weer iets nieuws te ontdekken valt! Zo is er deze zomer een nieuw openluchtzwembad geopend op het RAW-Gelände, in de Haubentaucher kun je niet alleen zwemmen, er worden ook regelmatig feestjes georganiseerd. Dit soort initiatieven verschijnen aan de lopende band en zorgen ervoor dat de stad eigenlijk nooit saai wordt. In totaal woon ik hier nu zo’n 4,5 jaar en nog heb ik het idee dat ik elke dag iets nieuws kan ontdekken.

mijn-berlijn

 

Welke vooroordelen over Berlijn zijn absoluut niet waar? En welke wel?

Er zijn nog steeds mensen die denken dat Berlijn een grauwe stad is. Dat zijn vast mensen die al heel lang niet meer in Berlijn zijn geweest, want dat vooroordeel kan bij een bezoek aan het huidige Berlijn direct de prullenbak in. De vele street art, parken en verschillende culturen maken Berlijn juist een hele diverse en kleurrijke stad.

De laatste jaren berichtten steeds meer internationale kranten zelfs dat Berlijn niet meer cool zou zijn. Alle toffe technoclubs mogen nu dan wel bij het internationale publiek bekend zijn, het Berlijnse imago een stuk hipper en het aantal toeristen in de stad steeds groter, dat maakt Berlijn nog een even toffe stad als 5 jaar geleden. Bovendien is “cool” natuurlijk een heel subjectief begrip. Voor mij biedt Berlijn nog altijd die veelzijdigheid die het tot zo’n bijzondere stad maakt. Of je nou houdt van uitgaan, geschiedenis, moderne kunst, lekker eten of wandelen, in Berlijn kom je wel aan je trekken.

In Nederland staat Duitsland nog wel bekend als bierland en daar zit zeker een kern van waarheid in! Er zijn nog altijd veel traditionele Biergartens (bijv. Prater of Café am neuen See) waar je terecht kunt voor een grote pul maar het aanbod aan lokaal gebrouwen bieren wordt ook steeds groter (bijv. Hops & Barley of Brauhaus Lemke).

Berlijn is vast niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Wat vind je minder leuk aan je nieuwe thuisstad?

Leuk en aardig dat je hier op straat je biertje kunt drinken maar dat laat nogal wat glasscherven achter op straat. Als Hollandse pak ik nog altijd het liefst de fiets als vervoersmiddel en dan is het best een kunst om alle glasresten te ontwijken. Nee, Berlijn is niet de schoonste stad aller tijden.

Berlijn-Blog.nl is al online sinds 2007 en bevat inmiddels honderden artikelen. Wat staat er in je boek dat we nog niet op je blog hebben kunnen lezen?

Waar ik op mijn blog over alles mogelijke schrijf, komen in Mijn Berlijn echt alleen mijn favoriete plekjes en achtergrondverhalen aan bod die ik op een praktische manier heb gestructureerd. Zo heb ik al mijn favoriete plekjes aan het Landwehrkanal en de Spree verzameld in een wandeling, al het leuks wat er op zondag te beleven is in een suggestie voor een dagprogramma en geef ik tips voor elk seizoen. Net als op mijn blog is er veel ruimte voor restaurantsuggesties, bijzondere weetjes en foto’s! Met Mijn Berlijn wilde ik zowel een boek maken dat bij het doorbladeren gelijk het gevoel geeft in Berlijn te zijn maar ook een handige persoonlijke reisgids voor tijdens een bezoek aan Berlijn.

 

 

Tix.nl mag maar liefst 10 exemplaren van Mijn Berlijn weggeven. Wil jij er eentje winnen? Laat hieronder vóór 27 juni een reactie achter en wellicht weet jij straks meer over Berlijn dan de gemiddelde Berliner.

Wil je nog meer kans maken? Op onze Facebookpagina geven we nóg eens 5 boeken weg.

Deze actie is helaas afgelopen.

 

Gepost in Tix.nl | 3021 keer gelezen

Tags: , ,


Reacties

Peter De Smet26/06/2015 23:08

Wou Berlijn al een hele tijd bezoeken. Door Marjolijn te volgen op twitter en natuurlijk haar blog onstond er op korte tijd een onweerstaanbare drang ! Zodoende staan we nu eindelijk aan de vooravond van een 5-daagse city trip.


eveline25/06/2015 13:31

Berlijn is zo fijn, Ik zou er altijd wel willen zijn, Door de tips van Marjolein, Had ik een fantastische tijd in Berlijn, Nu ben ik benieuwd naar meer, En wil ik haar boek lezen, keer op keer!


Annelies Van Hellemont25/06/2015 12:40

Ik heb ooit een documentaire gevolgd van een Belgische journalist, Rob Heirbaut en politicoloog, Hendrik Vos over het Ijzeren Gordijn. Beide heren zijn gespecialiseerd in Europa en ze hebben voor hun documentaire o.a. Berlijn bezocht. Enorm boeiend om naar te kijken en te luisteren; ik zou ooit deze stad ook willen verkennen en er mijn tijd voor nemen. Dan is een boek als Mijn Berlijn erg leuk en praktisch.


Nicole25/06/2015 12:27

Ik volg Marjolein al een tijdje op twitter, altijd erg leuk tips daar... ben heel benieuwd naar het boek!


Ine25/06/2015 10:53

Lijkt me erg leuk! Ik ben er nog nooit geweest, maar wil heel graag...


guillaume van grinsven25/06/2015 07:06

ik heb voor mijn verjaardag, eind september een reisje naar Berlijn aangeboden gekregen. Met dit boek kan ik "unendlich" genieten


Misye Zemichael24/06/2015 23:48

Ik ga later dit jaar voor het eerst naar Berlijn om de marathon te lopen en natuurlijk wil ik ook veel van de stad zien dus maak ik heel graag kans op dit boek!


Heidi Claassen24/06/2015 23:04

ook verliefd op Berlijn! Zo'n fijne, relaxte stad en mensen... Juist de wijkjes om het centrum heen... Zou graag terug gaan en het ontdekken door de ogen van Marjolijn van der Kolk!


Singalita de Ruiter24/06/2015 22:20

Wij zijn nog nooit naar Berlijn geweest en we horen dat het óh zó geweldig moet zijn. Eind van het jaar hebben we er daarom voor gekozen om na onze bruiloft een minimoon te doen naar Berlijn!! 'Mijn Berlijn' komt daar vast wel bij van pas ;)


Franka24/06/2015 21:14

Ik heb afgelopen herfst en winter mijn studie-uitwisseling gedaan in Berlijn. Tijdens mijn verblijf las ik regelmatig de blogs van Marjolein. Dit boek zou een mooie aanvulling zijn op mijn collectie van Berlijn memorabilia.


Gonny Aarts24/06/2015 19:45

Afgelopen maandag terug gekomen na een weekje in Berlijn te zijn geweest. Interessante stad... en het lijkt me leuk om haar verhaal te lezen. En misschien wel wat te herkennen... van waar wij zijn geweest.


ans24/06/2015 19:19

Nog maar 1 keer in Berlijn geweest. Te weinig tijd gehad om alles te bezichtigen. Heb alle toeristen "attracties" gezien. Zou graag wat minder toeristische en bijzonder plekken ontdekken. Dus kom maar op met dat boek.


Veronique Rosink22/06/2015 08:18

Dit boek zou een zeer leuke aanvulling zijn op onze trip, aangezien we begin augustus voor een paar dagen naar Berlijn gaan. De derde keer voor mij, maar de allereerste keer voor de jongste thuis. .... nur noch die Daumen drücken ... :)


Jeroen Busch22/06/2015 07:18

Enkele jaren terug al eens in Berlijn geweest. Het begint echter weer te jeuken.. Het boek zou dan ook meer dan welkom zijn!


Lia Hendriks20/06/2015 23:47

Ja, na een paar jaar verre reizen wil ik mij nu verwennen met stedentrips. Ik ben er van overtuigd dat het mij heel erg zal bevallen. Waarom niet beginnen met Berlijn. Het boek van Marjolein gaat mij er zeker bij helpen.


Harrie Brondijk20/06/2015 21:22

Dit jaar het laatste weekend van april met mijn vriendin Laura voor het eerst in Berlijn geweest, we hebben genoten mede dankzij het fantastisch weer. Ook gebruik gemaakt van wat tips van Marjolein haar blog. We gaan zeker een keer terug! Met het boek van Marjolein nog meer ontdekken van Berlijn, hoe zal dat dan zijn?


Sanja van Hees20/06/2015 21:14

Ik ben super benieuwd naar je boek! Iedereen roept over Berlijn. Ik ben er (nog) niet geweest. Wellicht maakt jouw boek mij warm om Berlijn te gaan verkennen :-)


marianne20/06/2015 09:46

Leuk om te lezen, vooral omdat ik nog eens Berlijn wil bezoeken.Daarom lijkt het boek mij super om te lezen, een voorproefje op mijn reis die nog eens komen gaat.


Anneke Smit20/06/2015 09:27

Ik heb eens een reisje gewonnen naar Berlijn, we hebben toen Oost- en West Berlijn bezocht. Prachtig en indrukwekkend! Het viel toen ook op, hoe groen Berlijn ook was! Ik zou dat boek graag willen hebben.


Jecs post20/06/2015 07:43

Wat een prachtige cover. Mooie vormgeving belooft wat voor de inhoud. Hopelijk met net zulke bijzondere spots om te bezoeken. Wil 'm graag hebben!


misa sten20/06/2015 07:36

ben 1 keer superkort in Berlijn geweest met de school waar ik werkte. We hadden wel een supervol programma. Graag doe ik het nog eens wat rustiger en wat langer over. Ik kan dan dit boek daar heel goed bij gebruiken.


Hans K20/06/2015 05:54

Heb Berlijn bezocht in 1980 en 2013. Nu een enorm bruisende stad met geweldig mooie nieuwe gebouwen. Het treinstation bijvoorbeeld. En de verandering die nu plaatsvindt in de voormalig Oost Berlijnse woonwijken, heerlijk om doorheen te wandelen. Veel kunst, veel jonge mensen. Een bezoek zeker waard, ik wil wel!


Pascal20/06/2015 01:07

In 2013 was ik met mijn vriendin in Berlijn. Het was winter, het sneeuwde, het het was koud en we kregen vreselijke ruzie. Hopelijk komen er nog een keer terug op een betere tijd en kunnen we samen de leukste plekjes verkennen....


Coby van Breda19/06/2015 23:29

Berlijn is een verrassende stad, waar veel te ontdekken valt. Een metropool met ongekende mogelijkheden. Je voelt je direct thuis en je bent al snel één met deze stad. In het boek over Berlijn kan ik herinneringen ophalen en nieuwe ontdekkingen doen.


Tineke Bieringa19/06/2015 22:19

Wij gaan in oktober voor het eerst naar Berlijn ! Het zou te gek zijn als we het boek eerst konden lezen wat voor stad het eigenlijk is en wat er allemaal te zien en te doen is ! Ben heel benieuwd ! Hoop dat Marjolein ons dat kan laten zien.


mark wouters19/06/2015 22:08

In 2011 in Berlijn geweest met mijn vrouw. Wat een gave stad, vooral ook op de fiets; dan kom je op plaatsen en in straatjes waar je anders met het (prima) OV langs zoeft. Ook wij waren vanaf het eerste moment gegrepen door de relaxte sfeer, de woonkamercafeetjes, de diversiteit en de ruimte in de stad. We hebben nog steeds de gedachte om daar een periode te gaan wonen en werken als we dat kunnen plannen. In ieder geval hoog tijd om weer eens terug te gaan!


rwm provoost19/06/2015 21:47

Wil citytrip naar berlijn doen met zus. boek zou van pas komen.


Matty Hop-Cordes19/06/2015 21:03

Ben al een paar keer in Berlin geweest, zo'n fijne stad. Heerlijk.


Valda Pierie19/06/2015 20:42

Ga in september naar Berlijn. Ik ben benieuwd naar Berlijn ; overblijfselen van de Berlijnse muur te bekijken o.a. , en wat de stad nog meer heeft te bieden. het boek zal mij zeker goed van pas komen, met de nodige informatie die je vakantie zeker zal doen slagen!! Bij voorbaat dank.


Luys lies19/06/2015 20:28

Berlijn, de meest hippe stad... Wil zo vlug mogelijk terug!


Anita te Gussinklo19/06/2015 20:07

Wij hebben plannen om binnenkort naar Berlijn te gaan. Zo'n boek lijkt me ontzettend handig.


Johanna Schaap19/06/2015 19:07

Graag zou ik met mijn maatje nog eens naar Berlijn gaan! ik ben zelf door mijn studie Duits twee keer met medestudenten geweest en vind het een stad om niet te vergeten en vooral te delen met anderen. Bedankt voor de tip van het bloq van Marjolein! Handig!


Henry Helberg19/06/2015 18:59

Ik ben verschillende keren in Berlijn geweest en ik vind Berlijn ee geweldige veelzijdige stad.Berlijn is mijn favoriete stad.. Leuk om het boek te hebben.Bij een volgend bezoek kan ik plekken ontdekken die ik nog niet ken.


Reintje Blokpoel19/06/2015 18:54

Toen mijn dochter nog heel klein was, nog geen twee jaar, viel de Muur. Zelf ben ik opgegroeid met de muur en herinner me als de dag van gister de val van de Muur, met mijn dochter op schoot en tranen in mijn ogen. Nu gaan we samen eind juli een paar dagen de stad ontdekken. Dit boek lijkt me een uitstekende hulp.


A Cijvat19/06/2015 18:50

Wat een prachtige stad. Opmerkelijk dat de mensen er overal waar je ook komt zo vriendelijk en behulpzaam zijn. Taxitarieven zijn een uitkomst.


Helmuth Schwarzlander19/06/2015 18:47

Ben een keer in Berlijn geweest toe de muur nog stond . Ik ben sinds 1979 in Nederland en nooit meer de kans gehad om naar Berlijn te gaan ,, Dit jaar in augustus wel de plan om er naar toe te gaan ,,, er schijnt heel erg veel verandert te zijn ( wat ook logisch is ) is tenslotte 36 jaar geleden het zou leuk zijn om dit boek te winnen en te kunnen lezen als voorbereiding op mijn bezoek in berlijn


nita19/06/2015 18:35

Ik wil er binnenkort een keer naar toe voor een stedentrip. Ben heel benieuwd of Berlijn mij ook grijpt!


Martijn19/06/2015 16:58

Over drie weken vertrek ik samen met mijn vriendin naar Berlijn, de veelzijdige stad waar ik vorig jaar verliefd op ben geworden. Ben daarnaast een groot fan van de Berlijn-Blog, vol met praktische tips en plekken waar je met de 'Lonely Planet' of vele andere reisgidsen niet komt. Ik zou graag de offline versie mee willen nemen bij een van de vele struintochten :)!


Menno Keizer19/06/2015 16:54

Begin Augustus gaan we er naartoe; erg benieuwd of het er echt zo hip is! Volgens veel bekenden van ons wel. Ik volg al een paar maand BerlijnBlog op Twitter en heb zo al wat adresjes en dingetjes opgeslagen die ik zeker niet wil overslaan! Ik zou helemaal "FROH" zijn als ik het boek win!


Fred Louwerse19/06/2015 15:38

Mooi stad waar ik lang nog niet alles van gezien heb, graag nog een keer terug!


Lidy Wissing19/06/2015 11:44

Ben als 18 jarig meisje met de school naar Berlijn geweest dat is nu 51 jaar geleden was heel indrukwekkend ook een dagje in de Oostzone geweest. Nu ik dit lees komen de kriebels om weer te gaan kijken hoe het nu is .


wolfgang Graetz19/06/2015 11:02

Berlijn is inderdaad een coole stad. vraag maar aan mijn dochters. Ga er zeker nog eens terug!


Eva19/06/2015 10:38

Na een aantal maanden in Berlijn heb ik nog lang niet alle leuke plekjes ontdekt - hoewel ook ik me direct thuis voelde. Helemaal nu het zomer wordt, gaat de stad echt meer leven. Grauw? Zeker niet. Sterker nog: ik ken geen levendigere stad dan Berlijn!


Karen Pardijs19/06/2015 10:30

Wir lieben Berlin <3..... de heerlijkste stad van Europa. Het boek van Marjolijn ontbreekt nog, gelukkig dankzij haar blog wel op de hoogte van alle bijzondere plekjes in Berlin. Maar boek zou een superleuk verjaardagscadeautje zijn


margot19/06/2015 10:17

Berlijn is inderdaad een coole stad. vraag maar aan mijn dochter: zij heeft dezelfde passie voor Berlijn als Marjolein. Ze woont daar - met korte onderbrekingen- nu ook alweer zo'n 5jaar en hopt van de ene naar de andere job. Zij kent Berlijn in vele gedaanten: 't is dan ook altijd weer een feest om haar op te zoeken en zelf op 'ontdekkingstocht' te kunnen gaan. Wie weet helpt het boek van Marjolein daar nog een handje bij ??


dick Elbers19/06/2015 09:41

Woon sinds kort in Duitsland, zou graag wat meer te weten willen komen over mijn nieuwe hoofdstad


peggy van erp19/06/2015 09:18

Ik ben 1 x in Berlijn geweest en was aangenaam verrast door het leuke winkel gebied en de beloopbaarheid ervan. Ondanks het indrukwekkende deel, was er ook een modern deel. Ga er zeker nog eens terug!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *