Travel Blog

okt 10

De Mooiste Uitgehouwen Bouwwerken

Gepost in Top 10's | geplaatst door Linda Folkers

Waar architecten tegenwoordig alleen maar naar boven te kijken, in een wereldwijde wie-heeft-de-langste en wie-heeft-de-grootste wedstrijd, was dit vroeger wel anders. Tot het begin van de jaartelling, maar ook in de periode daarna werden de échte bouwkundige meesterwerken vooral onder de grond en in de rotsen voltooid. Een aantal hiervan staat nog steeds overeind. De één is wat bekender dan de ander, maar elk van deze uitgehouwen bouwwerken is bijzonder indrukwekkend, en adembenemend mooi.

1  Ellora, India

In centraal India, op zo’n 200 kilometer ten noordoosten van Mumbai, liggen bij Ellora meer dan honderd grotten. In tientallen van deze grotten zijn tussen de 6e en 10e eeuw na Christus tempels en kloosters uitgehouwen. Er zijn boeddhistische, hindoeïstische en jaïnistische beelden gevonden, wat aantoont dat aanhangers van meerdere godsdiensten destijds probleemloos naast elkaar leefden.

Ellora

 

2  Petra, Jordanië

De Jordaanse stad Petra is gelegen in een kloof in de heuvels en werd rond het begin van onze jaartelling gedeeltelijk uit de rotsen uitgehakt. Dat vooral het klooster van Petra ook vandaag de dag nog tot de verbeelding spreekt, is te merken aan de uitverkiezing van Petra als één van de Zeven Nieuwe Wereldwonderen, in 2007.

Petra

 

3  Grotten van Longmen, China

In de Chinese provincie Henan is het grootste grottempelcomplex ter wereld te vinden. Verdeeld over ruim 2.000 grotten zijn 43 pagodes en meer dan 100.000 beelden en sculpturen, met een hoogte tot 17 meter, uit de rotsen langs de rivier de Yi gehouwen. Ook in Yungang en Mogao lieten de Chinezen zien dat zij meesters zijn in grottempelbouw.

Grotten van Longmen

 

4  Rotskerken van Lalibela, Ethiopië

Waar de eerste bouwwerken uit rotsen of grotten zijn gehouwen, is Bete Ghiorghis volledig uit de rotsgrond gehouwen. Het maakt deel uit van een complex van 11 kerken in het noorden van Ethiopië. Deze Rotskerken van Lalibela waren in 1978 één van de eerste 12 plekken op aarde die door UNESCO als Werelderfgoed werden aangemerkt.

Rotskerken van Lalibela

 

5  Elephantagrotten, India

Verborgen onder de groene heuvels van het eiland Elephanta, vlak buiten het Indiase Mumbai, ligt het grootste ondergrondse rotstempelcomplex van de regio. Meerdere heuvels zijn halverwege uitgehold en getransformeerd tot tempels ter ere van Shiva. De grootste tempel meet 40 bij 50 meter en is, om instortingsgevaar te voorkomen, voorzien van vele tientallen beelden en pilaren.

Elephantagrotten

 

6  Abu Simbel, Egypte

De echte bouwspecialisten uit de oudheid woonden in Egypte. Zij lieten piramides, sfinxen en enorme tempelcomplexen uit de grond verrijzen, maar konden ook 1.300 jaar vóór Christus al immense tempels en tombes uit de rotsen hakken. Koning Ramses II liet dit complex uithouwen en voorzien van acht 10 meter hoge en vier 20 meter hoge beelden van – hoe bescheiden – zichzelf.

Abu Simbel

 

7  Madain Saleh, Saoedi Arabië

Ongeveer 2.000 jaar geleden werden in Madain Saleh, dat ten noorden van de steden Medina en Mekka ligt, 81 graftombes uit de rotsen gehouwen. De omgeving is op zijn minst uniek te noemen – midden in een vlak, woestijnachtig gebied zijn de enige rotsen veranderd in enorme rotstombes. Zelfs van dichtbij valt het vrijwel niet op, wat Madain Saleh de bijnaam ‘De Verborgen Stad’ heeft opgeleverd.

Madain Saleh

 

8  Vardzia, Georgië

De grotstad Vardzia is een 12e eeuws complex aan de zijkant van het Erushetigebergte in het zuiden van Georgië. Tegenwoordig is het een – nog altijd bewoond – klooster, maar oorspronkelijk was Vardzia een drukke stad in de rotsen, met onder meer zesduizend appartementen, een kerk en een troonzaal, verdeeld over dertien verdiepingen.

Vardzia

 

9  Tombe van Absalom, Israël

Lange tijd dacht men dat Absalom, de zoon van koning David van Israël, in de volledig uit de rotsen gehouwen tombe in Jeruzalem begraven lag. Het gebouw bleek echter zo’n 2.000 jaar oud – een paar eeuwen jonger dan de periode waarin Absalom leefde.

Absalom

 

10  Ajanta, India

Verspreid over een lengte van een paar honderd meter herbergen de rotsen langs de Waghurrivier in het Aurangabad-district ongeveer 30 uitgegraven tempels en andere ruimtes. Naast beelden en sculpturen zijn hier de oudste rotstekeningen en schilderijen van India te vinden, wat van het grottencomplex van Ajanta een unieke locatie maakt.

Ajanta

Gepost in Top 10's | 2347 keer gelezen

Tags:


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *