Travel Blog

mrt 07

Unieke belevenissen op top-eilanden

Gepost in Top 10's | geplaatst door Jurriaan Teulings

Eilanden zijn dankzij hun isolatie van het vasteland altijd kleine micro-kosmosjes van eigenzinnigheden. Enige weken geleden bracht Tix al de mooiste droomeilanden onder de aandacht. Nu is het echter tijd voor de eilanden waar extra veel te beleven valt. Bezoek de meest schitterende natuur, geniet van de weelderige faciliteiten van de exclusiefste eilandhotels, en, misschien wel het belangrijkste: ontmoet de vrolijkste mensen, allemaal op deze unieke verzameling van met water omringde paradijsjes.

FABELACHTIGE NATUUR

Vancouver Island

Op zoek naar die fabelachtige wildernis waar Canada om bekend staat? Vancouver Island biedt zéér bevredigende tableaus van opeengepakte evergreens, aan bessenstruiken snoepende beren, en in donker water duikelende orka’s en walvissen. En het is nog allemaal verrassend bereikbaar ook. Anderhalf uur op het veer vanaf wereldstad Vancouver en je bent er. Met name de noordkant van het eiland is weldadig ongerept. Wandelaars kunnen zich er sinds 2008 aan de North Coast Trail wagen. De nieuwe, langverwachte route loopt langs 43 kilometer stranden en bossen van Cape Scott Provincial Park, op het uiterste puntje van het eiland.

Vancouver Island

Galapagos

Wie inspirerende natuur zoekt, kan het niet beter treffen dan op de Galapagoseilanden. Nadat Charles Darwin tijdens zijn expeditie op de Beagle in 1835 de archipel bezocht, formuleerde hij zijn revolutionaire evolutietheorie die de wereld op z’n kop zou zetten. Hier, ver verwijderd van het vasteland van Ecuador, ontstonden een unieke en buitenissige flora en fauna, van boomhoge cactussen tot argeloos tamme pinguïns (nota bene vlakbij de evenaar), reusachtige landschildpadden en grazende zeeleguanen.

Galapagos

 

EXCLUSIEF JETSETTEN

Mauritius

Koffers uitpakken? Pardon, daar doen we niet aan bij het Touessrok resort in Mauritius. Daar zijn butlers voor. Op Ilot Mangénie, een paradijselijk paparazzivrij privé-eilandje, kust de zon de poezelige poriën van veeleisende dames als Naomi Campbell en Liv Tyler terwijl het personeel verkoeling brengt met Evianspray. Mocht je het al in je hoofd halen een vinger te lichten, dan toch alleen om naar de Chi Spa te slenteren, of als het écht moet, dan toch naar het 18 holes golfparcours op het volgende eiland van het resort, Ile aux Cerfs.

Mauritius

Saint Barthélemy

Dankzij een schier onverslaanbare toppositie in de best-of lijstjes van de internationale reismedia behoort de wachtlijst van Hotel Saint-Barth Isle de France tot de langste van de Caraïben. Het intieme resort bestaat dan ook slechts uit 39 suites en villa’s; indien u er per se in het hoogseizoen je chique derrière in Frans-tropische weelde wenst te parkeren, dan doe je er goed aan om nu alvast te boeken voor kerst 2016. Anders zul je nét zien dat Brad Pitt het laatste plekje heeft ingepikt. Jetsetters en bikinimodellen alom: op dit piepkleine eiland is iedereen een goede buur.

Saint Barthélemy

Muhu

Muhu, een eiland vol wilde orchideeën en jeneverbessenbossen voor de kust van Estland, is een Baltisch pareltje dat al sinds de 13e eeuw als lustoord voor de lokale adel heeft gediend. De Nederlandse Martin Breuer en zijn Estse zakenpartner Imre Sooäär hebben er op een prachtig landgoed de ruïne van Pädaste Manor omgebouwd tot één van Europa’s meest bijzondere boutiquehotels. Eigenhandig hebben ze er het 21e eeuwse vocabulaire van Baltisch-chique aangevuld met woorden als ‘zeewaterjacuzzi’, ‘pompoenzaad-bodywrap’ en ‘gerookte palingtortellini’. Je vindt er alles wat je kunt verwachten van een vijfsterrenresort, plus elanden in de tuin.

Padaste Manor

 

OPRECHTE VROLIJKHEID EN TE GEKKE FESTIVALS

Pentecost

Op Vanuatu zit men niet op de bank voor de tv: men wiegt in een hangmat tussen twee palmbomen en luistert naar de branding. Tel daarbij op een rijk sociaal leven vol feesten en festivals, en het is geen wonder dat de bewoners van het eilandenrijk tot de gelukkigste, meest innemende mensen op aarde worden gerekend. Dat al dat welzijn niet tot saaiheid leidt, bewijst het Land Diving Festival op het eilandje Pentecost. Hier ligt de oorsprong van het fenomeen bungeejumpen; men duikt er van hoge geïmproviseerde torens, met lianen om de enkels in plaats van elastiek.

pentecost
Foto: Wikimedia Commons

Okinawa

In het subtropische Okinawa, de zuidelijkste provincie van Japan, leeft men het langst ter wereld. Zelfs legendes uit de klassieke oudheid van China refereren aan de eilandengroep als ‘het land der onsterfelijken’. Mensen van over de honderd zijn actieve, gerespecteerde deelnemers aan de samenleving dénken niet aan een pensioen. Hun geheim? Een combinatie van factoren: een gezond dieet met veel groente en weinig vlees, een rijk sociaal leven, een optimistische, spirituele inslag en de juiste lichaamsbeweging. Dat laatste betreft wél tuinieren en tai chi, maar geen stompzinnig gejog.

Okinawa

Bali

Indonesië is met 17.508 eilanden de grootste archipel ter wereld. Je zou zeggen dat een klein knus eiland als Bali daarin gemakkelijk in het niet zou vallen, maar dankzij de uitzonderlijk kleurrijke Balinese cultuur geniet het juist een grote bekendheid. Balinezen zijn uitzonderlijk creatief en vullen hun dagelijks leven met mystiek, drama en familieleven. Met uitzinnige decoraties, explosieve dansrituelen en uitgebreide processies viert men leven, dood, goden en geesten – maar vooral elkaar – op dit eiland waar lieftalligheid en oprechte interesse de norm zijn.

Bali

Gepost in Top 10's | 1592 keer gelezen

Tags:


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *