Travel Blog

feb 29

Bijzondere bestemmingen: Ethiopië

Gepost in Reportages | geplaatst door Linda Folkers

In onze serie ‘Bijzondere Bestemmingen‘ legden we vijf vragen voor aan schrijfster Ada Rosman-Kleinjan. Naar aanleiding van haar bezoek aan Ethiopië in 2013 schreef ze het boek ‘De drums van Timkat‘. De reis beviel echter zo goed dat ze volgend jaar weer teruggaat naar – volgens de inwoners – het oudste land ter wereld.

1. Waarom ging je naar Ethiopië op reis?

Intrigerend land, we reizen graag naar Afrika. Het is natuurlijk een land waar veel over te vertellen dus ook veel over te schrijven is. Het land laat zich met geen ander land vergelijken. Alle landen in Afrika zijn net zo verschillend als alle landen in Europa. Vaak worden alle landen in Afrika over een kam geschoren en dat is absoluut niet terecht. Vooral de verschillende bevolkingsgroepen trok ons erg aan, en dat er ook zoveel verschillende vogelsoorten rondvliegen was een extra reden, mijn man Jan is een enorme vogelliefhebber. We kozen voor januari/februari zodat we ook het Timkat festival in het Noorden konden bezoeken. Het Noorden kun je nog met het openbaar vervoer bereizen maar het Zuiden dan heb je volgens mij echt een auto met chauffeur nodig, daar is amper tot geen openbaar vervoer.

2. Wat verwachtte je aan te treffen en te ervaren?

Variatie, maar dat de verschillen tussen het Noorden en het Zuiden zo groot zouden zijn, hadden we niet verwacht. Het christelijke Noorden, met veel kerken maar ook het Simien Nationaal Park waar heel bijzondere apen leven. Het Zuiden met eeuwenoude gebruiken en tradities die zo ver van mijn wereld afstaan.

Ethiopië, © Ada Rosman

 

3. Hoe is de reis uiteindelijk bevallen?

Geweldig, daarom willen we volgend jaar graag nog een keer gaan. Sommige dingen willen we nog graag eens weer zien, ook willen we dan graag naar Harar en Danakil. Ook verkoopt mijn boek erg goed en dat is natuurlijk weer een stimulans om nog een boek te schrijven.

4. Wat is je het meest bijgebleven van je bezoek aan Ethiopië?

De mensen die in het Zuiden wonen. Vooral de vrouwen, dan keek ik naar deze vrouwen en dan dacht ik bij mezelf, jij bent van binnen net zoals ik maar aan de ‘buitenkant’ konden de verschillen niet groter zijn. Hun leven, hun huwelijk/relatie, waar ze wonen, de verschillen konden niet groter zijn.

Ethiopië, © Ada Rosman

 

5. Zou je het aan iedereen aanraden als reisbestemming?

Mensen die wat verder kijken dan hun neus lang is, die oprecht interesse hebben in andere landen en culturen, tegen een stootje kunnen, dol op fotograferen zijn is mooi meegenomen, niet kieskeurig zijn wat eten betreft en interesse in geschiedenis e.d. zou ik het zeker aanraden, fascinerend land. We hebben ruim een maand rondgereisd, zijn niet ziek geweest en de meeste mensen waren erg vriendelijk.

 

Bekijk ook de andere bijzondere bestemmingen uit deze serie:

anneke-nicole  foppe

jurriaan  rolf

Gepost in Reportages | 819 keer gelezen

Tags: , ,


Reacties

Kristel10/01/2021 09:01

Jaaa toevallig door het googlen op Ethiopië op deze website uitgekomen, maar leuk dat je ook een blog over Ethiopië hebt geschreven. Ik ben onlangs ook een blog begonnen (https://reizenethiopie.nl) omdat ik hoop dat vele anderen ook dit prachtige land zullen bezoeken.


Jacomijn - Safe and Healthy Travel29/02/2016 22:24

Mooi! Het lijkt mij ook zeker een uitdaging om dit fascinerende land eens te bezoeken!


Janny Meijerink29/02/2016 11:29

Wat en leuk verhaal van Ada. Het nodigt in ieder geval om het boek te kopen en me er verder in te gaan verdiepen. Ik heb meer boeken van Ada Rosman gelezen en het inspireert mij enorm.


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *