Travel Blog

feb 29

Bijzondere bestemmingen: Antarctica

Gepost in Reportages | geplaatst door Linda Folkers

In onze serie ‘Bijzondere Bestemmingen‘ legden we vijf vragen voor aan Jurriaan Teulings. Als reisjournalist bezocht hij vrijwel alle uithoeken van de wereld, maar zijn tocht naar Antarctica – het werelddeel met vier van de vijf koudste plekken op aarde – is hem het meest bijgebleven.

1. Waarom ging je naar Antarctica op reis?

Voor werk. Ik ben reisjournalist – dit hoort er allemaal bij. Hoewel ik toen ik hoorde dat deze klus door zou gaan heb staan springen alsof ik een prijs gewonnen had.

2. Wat verwachtte je aan te treffen en te ervaren?

Ik verwachtte zeeziek te worden: de reis naar Antarctica is door een van de meest onstuimige stukjes oceaan ter wereld. Eenmaal bij het continent verwachtte ik veel natuurpracht. Grote ijsbergen, walvissen, pinguïns…

antarctica-jurriaan

3. Hoe is de reis uiteindelijk bevallen?

De zeeziekte bleek reuze mee te vallen. Het weer zat mee en ik bleek niet zo gevoelig te zijn voor de deining. Zoals verwacht de witte wildernis en alle dieren op het land en in het water. Maar ook een aantal verlaten research stationnetjes die een bijzondere blik gaven op het harde leven op Antarctica voor de pionierende onderzoekers.

4. Wat is je het meest bijgebleven van je bezoek aan Antarctica?

De stank van een pinguïnkolonie zal ik niet snel vergeten. Dat, en het feit dat het volledige continent een ongerepte wildernis is. Mensen kunnen er niet overleven zonder hulp van buitenaf. Alle baaien die we hebben gezien zijn sinds de eerste ontdekkingsreizigers arriveerden ongewijzigd gebleven. Vergelijk dat met andere continenten en stel je eens voor dat je de haven van Sydney in zou kunnen varen en het er nog precies zo uit zou zien als in het jaar 1770, toen kapitein Cook er voor het eerst binnen voer.

5. Zou je het aan iedereen aanraden als reisbestemming?

Ja. Het is ver weg maar het is verder vrij simpel. 99% van alle reizen naar Antarctica zijn cruises vanaf de Argentijnse havenstad Ushuaia aan het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika. Het nadeel is dat het duur is – tussen de 4 en de 10 duizend euro. Als je meer tijd hebt dan geld, raad ik aan om er op de bonnefooi heen te reizen en ter plekke te kijken of er nog een plekje vrij is; grofweg tussen november en maart. Last minute kortingen tot wel 50% worden doorgaans alleen lokaal aangeboden. Veel velen blijft dat even flink doorsparen, maar het is het waard.

 

Bekijk ook de andere bijzondere bestemmingen uit deze serie:

Anneke en Nicole in Irak  Foppe de Haan op Tuvalu

Ada Rosman in Ethiopië  Rolf in Noord Korea

Gepost in Reportages | 670 keer gelezen

Tags: , ,


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *