Travel Blog

feb 29

Bijzondere bestemmingen: Tuvalu

Gepost in Reportages | geplaatst door Linda Folkers

In onze serie ‘Bijzondere Bestemmingen‘ legden we vijf vragen voor aan Foppe de Haan. De huidige trainer van SC Heerenveen, die zich met zijn eigen Foppe Fonds ook inzet voor kinderen voor wie sporten of spelen niet vanzelfsprekend is, was in 2011 bondscoach van Tuvalu. Met ongeveer 10.000 inwoners is de Polynesische archipel één van de kleinste en minst toeristische landen ter wereld.

1. Waarom ging je naar Tuvalu op reis?

Wij gingen naar Tuvalu, omdat ik gevraagd werd om bondscoach te zijn voor een periode van 4 weken. Ik was klaar in Zuid-Afrika en dacht “wat een fantastische uitdaging, een totaal onbekend land, in een voor mij mysterieus deel van de wereld”. En wij houden van reizen.

tuvalu-foppe
Foppe de Haan en de Tuvaluaanse voetbalselectie. Foto: Wikimedia Commons

2. Wat verwachtte je aan te treffen en te ervaren?

We verwachtten een soort Bounty-eiland, met palmen, een geweldig zandstrand, helder blauwe zee en mensen die nog heel basaal leven.

3. Hoe is de reis uiteindelijk bevallen?

De reis was fantastisch. Via Hongkong naar Fiji, daar een paar dagen doorgebracht en toen het laatste stuk per vliegtuig over een diep blauwe zee, waar zo nu en dan een atol-eiland zichtbaar was. De ontvangst was met bloemen en kralen, alsof we de koning en koningin waren. We waren op Funafuti, het hoofdeiland dat 6 km lang is, en op zijn breedst ongeveer 400 meter. Met 6.000 mensen is dat dus dichtbevolkt, met de milieuproblemen die daarbij horen.

Verrekt aardige mensen, zeer gelovig en de saamhorigheid is groot. Niet rijk en ook niet arm, maar wel tevreden en een bijzondere cultuur van zang en dans. Zeer kleurrijk vooral. Het voetbal was niet zo best, slecht veld. Gewoon lekker ballen en meer niet. Ze zijn wel aanmerkelijk beter geworden en dat gaf veel voldoening.

4. Wat is je het meest bijgebleven van je bezoek aan Tuvalu?

Een tocht over de Pacific naar een heel klein eiland, waar 5 gezinnen leefden. Enorme golven en een wonderbaarlijk mooi strand. Als je ooit wil onthaasten moet je daar heen. De tijd heeft jaren stilgestaan. Ook de avond toen we werden onthaald met dans en zang van vrouwen en mannen, en ons afscheid van het voetbalteam (opnieuw weer begeleid met zang) is me altijd bijgebleven.

5. Zou je het aan iedereen aanraden als reisbestemming?

Als je van avontuur houdt en niet hecht aan luxe, en graag contact wil maken met een voor ons totaal onbekende cultuur. Gaan!

 

Bekijk ook de andere bijzondere bestemmingen uit deze serie:

Anneke en Nicole in Irak  Ada Rosman in Ethiopië

Jurriaan Teulings in Antarctica  Rolf in Noord Korea

Gepost in Reportages | 812 keer gelezen

Tags: , , , ,


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *