Travel Blog

okt 10

Paramaribo: houten hoofdstad van Suriname

Gepost in Inspiratie buiten Europa, Reportages | geplaatst door Philip Briggs

Paramaribo is de laagdrempelige hoofdstad van Suriname en er is genoeg te zien. De stad ligt aan de rivier de Paramaribo en heeft een enorme culturele diversiteit, met inwoners die van oorsprong uit Europa, West-Afrika, Indonesië, India en China komen. De hoofdstad telt slechts een kleine 250.000 inwoners.

De binnenstad van Paramaribo is vooral bekend om z’n houten architectuur. Het levert de stad een plekje op in de UNESCO werelderfgoedlijst, sinds 2002. Het oudste gebouw van Paramaribo is overigens wel van steen. Het imposante Fort Zeelandia werd in 1640 gebouwd om een klein, Frans handelscentrum te beschermen.

Suriname-1403-0728

Nu is Fort Zeelandia een museum, waar je gerust een paar uur voor nodig hebt om alles te bezichtigen. Je kunt een aantal objecten bewonderen die te maken hebben met het koloniale verleden, maar vooral de archeologische objecten, zoals een pre-Colombiaanse stenen masker, behoren zeker tot de hoogtepunten.

Het meest opvallende gebouw in Paramaribo is de houten Kathedraal van Sint Petrus en Paulus. Op 6 april 2014 heeft Paus Francis de kathedraal in status verhoogd tot basiliek. De kathedraal is het grootste houten gebouw van het Westelijk halfrond, met een inhoud van 15.500 kubieke meter. Het gebouw kan ongeveer 900 personen herbergen. De twee neo-gotische torens zijn geel en grijs geschilderd en zijn 44 meter hoog. Binnen is het gebouw niet geschilderd, waardoor het hout goed naar voren komt.

Suriname-1403-0610

Paramaribo is een veilige, compacte stad die goed te verkennen valt door gewoon te voet te gaan. De stad herbergt nogal wat geloven en heeft naast de genoemde kathedraal ook een moskee, een synagoge en een Nederlands Gereformeerde kerk.

Op het Onafhankelijkheidsplein worden op zondagmorgen zingwedstrijden georganiseerd. Voor vogels! Veel mannen in Paramaribo hebben namelijk een bijzondere hobby: vogels houden. Dat zijn geen kippen of mooie, kleurrijke vogels; Nee, men houdt drie soorten vogels die vooral goed kunnen zingen. Een aanrader, de sfeer tijdens deze wedstrijden is bijzonder prettig en natuurlijk is er de mogelijkheid op de foto te gaan met de winnende vogel en zijn houder.

Suriname-1403-0629

Mocht je een paar dagen in Paramaribo vertoeven, dan is het de moeite waard om de rivier over te steken. Daar ligt Commewijne, een fietsvriendelijk gebied. Hier liggen diverse koffieplantages en er leven zeer diverse dieren, van apen tot leguanen tot ara’s. In Peperpot Nature Park leven zo’n 250 soorten vogels.

Aan de Waterkant liggen diverse barretjes en restaurants waar je heerlijke cocktails kunt drinken. Wil je wat avontuurlijker eten, dan is de wijk Blauwgrond een aanrader. Warung Renah en Mirosso Indonesian Restaurant serveren hier Javaans-Surinaams eten. Betaalbaar en een zeer authentieke Surinaamse ervaring!

[new_royalslider id=”18″]

Gepost in Inspiratie buiten Europa, Reportages | 3895 keer gelezen

Tags: , ,


Reacties

Patrick20/10/2021 19:06

Paramaribo ligt aan de Suriname rivier....


Richard Graanvlieg12/04/2015 14:05

Mooie blog. Ik heb ook een blog over Suriname: http://switisranang.wordpress.com/


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *