Travel Blog

nov 14

Wat valt op in Nederland na een wereldreis?

Gepost in Reportages | geplaatst door Wendy Pasop

Na 6 maanden reizen door Zuid-Amerika, ruim 2 maanden eilandhoppen door de South Pacific en nog eens ruim 2 maanden backpacken in Azië en het Midden-Oosten, was het een aantal weken geleden tijd om weer terug naar huis te gaan. Terug naar Nederland. Naar de orde, structuur, broodjes kaas en rijk gevulde Albert Heijn. De eerste 1.5 week was fantastisch! Familie en vrienden weer zien, in je eigen bed slapen en op de fiets naar die enorm luxe Albert Heijn :). Zalig. Maar toen. Toen was de eerste gloed van het oude nieuwe er weer af. Voelde het al snel alsof we bijna niet weg waren geweest en er weinig was veranderd. Er begonnen me ook allerlei dingen op te vallen. Dingen waar ik me van tevoren nooit zo van bewust ben geweest. Vandaag vertel ik welke dingen dat dan zijn.

Alles is zo netjes, schoon en geordend

Echt één van de dingen die me onmiddellijk opvielen toen we van Schiphol naar huis reden; de wegen met asfalt waar je over heen zoeft, bomen die netjes in rijen staan, akkers die duidelijk van elkaar afgescheiden zijn. Alles is hier zo ontzettend netjes en ordelijk!

Aan de ene kant was dat heerlijk om te ervaren na een klein jaar vol ongestructureerdheid, maar aan de andere kant mag het voor mij soms ook wel een tikkeltje rauwer en ongepolijster ;-).

Mensen hebben haast

Met hoofdletters. Tijdens onze wereldreis duurde het eventjes voor ik in de relaxte mañana, mañana houding zat, maar toen het me eenmaal lukte, beviel het me erg goed! Geen stress, drukte of een agenda vol met zorgvuldig geplande afspraken. In Nederland viel me meteen weer op dat we zo veel moeten met elkaar. En het liefste allemaal in één dag…

tix-nl2-manana

 

We zijn erg open en liberaal

Hoe gaaf we het op reis ook gehad hebben, ik heb me vaak ook best wel Nederlands gevoeld. In mijn opvattingen in ideeën. Als je met andere reizigers of locals praat, valt vaak op dat Nederlanders toch erg open en liberaal tegen dingen aankijken. Bij terugkomst werd me dat nog wel extra duidelijk en daar voel me heel prettig bij. Hoe anders bepaalde ontwikkelingen nu misschien ook lijken, Nederland blijft een open en liberaal land ten opzichte van andere landen.

We hebben het echt, echt heel erg goed

Je weet natuurlijk wel dat Nederland een welvarend land is. Dat we een samenleving hebben waarin armoede, op de manier zoals dat in veel andere landen speelt, niet voorkomt. Het viel mij echter pas écht op, toen we terug kwamen van onze wereldreis en ik het concrete vergelijk kon maken met landen als Peru, Guyana en Papoea Nieuw Guinea. Als je daar geen redelijke opleiding en/of baan hebt, is je leven er ontzettend onzeker en zwaar. Op een manier die we in Nederland echt niet kennen.

tix-nl1

 
Dat zijn de dingen die me erg zijn opgevallen toen we terug kwamen na al die maanden reizen en ontdekken. Ondertussen ben ik weer gewend en geniet ik zeker ook weer van ons mooie landje. Ben jij al eens langer op reis geweest? Hoe vond je ’t om terug te komen in Nederland?

Gepost in Reportages | 2091 keer gelezen

Tags:


Reacties

Angela14/11/2016 17:24

Leuk om te lezen, ook als je zoals wij 14 maanden op reis bent en over 2 weken weer thuis komt. Wij kijken ook uit naar de Albert Heijn! :) Naast de punten die jij al noemt zie ik er nog één punt waarop Nederland heel anders is dan de landen waar wij (en jij) doorheen reisden: veiligheid. In Nederland ben ik zelden echt bang en denk ik ook niet veel na of een situatie wel veilig is. Maar op reis waren wij ons wel heel bewust van mogelijke gevaren die helaas soms ook wel realistisch waren. Anderzijds hebben we bij het oplossen van die situaties meer helpende handen gehad dan je in Nederland ooit zou krijgen. Dus het heeft twee kanten. Maar wel heel fijn om straks weer zonder moneybelt over de straat te kunnen.


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *