Travel Blog

jun 16

Geslaagd, en dan? Op wereldreis!

Gepost in Inspiratie buiten Europa | geplaatst door Linda Folkers

Het is een spannende week voor eindexamenkandidaten. Geslaagd, of toch het laatste jaar opnieuw proberen? Of wellicht nog een herexamen? Wat het ook wordt, na het eindexamen is een summer break een ideale afsluiter. En als dat goed bevalt is zo’n vakantie te verlengen tot een lange ontdekkingsreis, als overbrugging naar een vervolgstudie: een Gap Year-wereldreis.

Twijfel jij nog over een tussenjaar-reis? Met een paar vragen helpen we je graag een stukje op weg. Want zoals vrijwel iedereen die er ooit op uitgetrokken is zal beamen: je krijgt er geen spijt van.

Wat wil je doen?

De één wil zichzelf als vrijwilliger inzetten om anderen te helpen, terwijl een ander graag nieuwe talen wil leren, of simpelweg wat geld wil verdienen voor tijdens de studieperiode. De ideale bestemming is dan ook afhankelijk van wat je graag wil doen.

Wil je vooral iets zien van de wereld? Dan is Zuidoost-Azië een goede optie. Hier kun je voor relatief weinig geld rondreizen en veel zien van verschillende culturen. Voor een werkreis (want een werkvakantie is helaas een utopie) kun je denken aan Australië, maar ook aan een tijdelijke job op een cruiseschip. En zou je dolgraag Frans willen leren? Kijk dan naar de reismogelijkheden naar Frankrijk of – vaak nog goedkoper én leuker ook – één van de overzeese Franse gebieden.

Waar wil je naartoe?

Je kunt de vraag – zeker als je nog bijzondere reiswensen hebt – ook omdraaien: welk deel van de wereld zou je dolgraag willen ontdekken? Dan kun je vervolgens kijken welk type tussenjaar-reis daar het beste bij past, en welke middelen je daarvoor nodig hebt.

Heeft Midden- of Zuid-Amerika je altijd al aangetrokken? Daar zijn veel mogelijkheden voor talenreizen, waarbij Spaans veruit de populairste keuze is. En in de Pacific zijn diverse vrijwilligersprojecten waarbij de natuur centraal staat, zoals een haaienbeschermingsprogramma op Fiji of een cultuurproject op Samoa.

wereldreis

 

Hoe lang wil je gaan?

Dit is afhankelijk van hoe lang je je thuisfront wilt of kunt missen, maar uiteraard ook van de maximale geldigheid van je verblijfs- of werkvergunningen. Ook je budget speelt een belangrijke rol. Zeker als je onderweg niet of weinig wilt werken, kun je het net zo lang redden als er geld in je portemonnee zit. Gelukkig helpt Tix.nl je met het vinden van goedkope vliegtickets 😉

Een belangrijke tip: zorg dat je na een lange reis minimaal een paar weken overhoudt voordat je weer aan je studie of werk moet beginnen. Bij terugkomst in Nederland is een acclimatisatieperiode namelijk onvermijdelijk. En bij de één valt dit nu eenmaal zwaarder dan bij de ander.

En dan: de voorbereiding

Op de bonnefooi vertrekken klinkt misschien avontuurlijk, maar je haalt er meer moeilijkheden mee op de hals dan je zou denken. Het regelen van visa en werkvergunningen kun je beter vooraf doen, om problemen aan de grens te voorkomen. En als je langer dan acht maanden van huis zult zijn, moet je naar je eigen gemeente om je uit het bevolkingsregister uit te schrijven. Het regelen van de juiste verzekeringen (in plaats van je basisverzekering, die je tijdens een lange reis niet meer nodig hebt) is eveneens makkelijker vanuit Nederland. Ook over je route kun je beter thuis alvast nadenken. Je Gap Year kapotplannen is het andere uiterste, maar voorbereiden is dan ook niet hetzelfde als plannen!

Verder zijn er mogelijkheden om subsidie te krijgen voor vrijwilligersprojecten in het buitenland, zowel binnen Europa als daar buiten. De voorbereiding kan je dus zelfs geld opleveren, en hoeft dus zeker niet vervelend te zijn.

 
Ben je nog niet zeker of een Gap Year iets voor jou is? Lees dan Wendy’s wereldreiservaringen (ook op haar eigen website Reismeisje.nl) en je raakt vanzelf overtuigd. Voor praktische informatie over een tussenjaar-reis kun je terecht op WilWeg.nl, van onderwijsinstelling Nuffic.

Gepost in Inspiratie buiten Europa | 1723 keer gelezen

Tags:


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *